MOBILITATS A L'ESTRANGER

1. EL VIATGE. DOCUMENTS NECESSARIS.
 

- DNI i/o passaport. L’alumnat durà l’original durant el viatge.

 

- Autorització paterna oficial (es tramita a les comissaries de policia) per poder sortir del país. Demaneu-la a partir de gener, ja que té caducitat. En el cas de disposar de passaport individual, no és necessària.

 

- D'altra banda, es imprescindible que els alumnes portin la Targeta Sanitària Europea (TSE). La TSE és el document personal i intransferible que acredita el dret a rebre les prestacions sanitàries que siguin necessàries, des d'un punt de vista mèdic, durant la seva estada temporal per motius de treball, estudis, turisme, al territori de la Unió Europea, de l'Espai Econòmic Europeu ia Suïssa, tenint en compte la naturalesa de les prestacions i la durada de l'estada, d'acord amb la legislació del país d'estada.

Es pot sol·licitar de les següents maneres:

Per Internet, en la Seu Electrònica de la Seguretat Social, i no és necessari disposar de certificat digital per accedir a aquest servei:

https://sede.seg-social.gob.es/Sede_1/ServiciosenLinea/Ciudadanos/232000

En alguns supòsits no es podrà sol·licitar a través d'aquest servei, sinó que s'ha de comparèixer en qualsevol dels centres d'atenció i informació de la Seguretat Social (CAISS), en ser necessari aportar documentació que acrediti el dret a exportar les prestacions sanitàries.

Qualsevol que sigui la forma de sol·licitud de la TSE, aquesta s'enviarà al domicili del sol·licitant en un termini no superior a 10 dies, no lliurar en mà en cap cas.

Si no es pot obtenir la TSE, podrà sol·licitar un Certificat Provisional Substitutori (CPS)

https://sede.seg-social.gob.es/Sede_1/ServiciosenLinea/Ciudadanos/231536


2. ACOLLIDA DE LES FAMÍLIES

En arribar a l'institut del país organitzador, les famílies amfitriones recolliran als alumnes. En aquest moment, es convertiran en les seves tutores i per tant, s'ocuparan de l'allotjament i de la seva manutenció. Fora de les hores escolars i de les activitats programades, l'alumne passarà el temps amb la família amfitriona.

Cal tenir present que les famílies es presenten de forma voluntària per acollir els alumnes i que, en formar part de la comunitat educativa, tenen com a mínim un fill o filla que també participa en el projecte Comenius. Per tant, és de suposar que posaran tot el seu empeny i voluntat per garantir una bona estada a l'alumne visitant.
És segur que existeixen diferències culturals i socials entre els països participants, fins i tot entre països culturalment propers com poden ser Itàlia o Portugal. Les hores dels menjars, els aliments, la relació entre pares i fills, els horaris, etcètera, poden canviar. L'objectiu més important del projecte Comenius és precisament el de trencar estereotips sobre els països que participen en l'associació, i això s'assolirà gràcies a una mentalitat oberta, educada, tolerant i comprensiva per part de tots. 

Els professors locals disposaran sempre dels telèfons d'aquestes per poder-se comunicar, en cas que hi hagi qualsevol incidència o dubte.

3. PARTICIPACIÓ EN LES ACTIVITATS DE L'INSTITUT AMFITRIÓ

Els alumnes visitants participaran activament en la vida del centre i per tant, realitzaran el mateix horari que els seus companys locals. Per tant, seran, a tots els efectes, alumnes de l'institut amfitrió durant els dies que duri la visita. 
Cada institut organitza una agenda de treball perquè els alumnes participin en diverses activitats, s'integrin en la comunitat educativa i gaudeixin de l'experiència. 

4. L'IDIOMA

A tots els efectes, l'idioma vehicular de la mobilitat és l'anglès. Això significa que l'alumne haurà de comunicar-se en aquest idioma amb els companys i professors de l'institut amfitrió. Ben és cert que, en el cas de Portugal i Itàlia, les llengües són semblants i que per tant, la comunicació pot ser més fàcil. En canvi, en el cas d'Hongria i Estònia, en tractar-se de llengües tan diferents, no hi haurà aquesta opció.  Per això és tan important que l'alumne s'esforci per utilitzar l'anglès. No importa el domini de la llengua, sinó les ganes de comunicar-se, la bona voluntat i les ganes! 

A més a més, el nivell de domini de l'idioma pot variar segons les famílies, els alumnes i fins i tot el país.  És per això que animem l'alumne a visitar els altres països amb la ment ben oberta i ganes d'expressar-se i aprendre.

5. PREGUNTES I RESPOSTES

- Cal portar algun regal a les famílies amfitriones?
És aconsellable. Dolços locals típics, algun objecte d'artesania, qualsevol cosa serà ben rebuda com a mostra d'agraiment i cortesia. 

- Ha de dur una maleta molt gran el meu fill/filla?
Donat que es tracta d'una mobilitat de cinc dies, no cal. Cal recordar que els alumnes passaran només quatre nits fora. Bàsics com a pantalons, jerseis, samarretes, roba interior, un abric i un impermeable seran suficients. L'única excepció és Estònia, on el clima és més extremat. En aquest cas, cal considerar portar roba d'abric de ple hivern.

- Quin temps farà?

A continuació s'indiquen els climes, les temperatures màximes i mínimes aproximades i possibilitat de pluges de les localitats que visitaran els diferents alumnes en els mesos programats:

Maia. Clima oceànic. Temperaturates mitjanes al març:  Max: 16,8º Min: 7,1º. Pluges abundants.

Györ. Clima continental. Temperatures mitjanes a l'abril: Max: 16,3º Min: 6,3º. Pluges escasses / moderades

Tallin. Clima continental extremat. Temperatures mitjanes a l'octubre: Max: 9,3º Min: 3,7º (Les mínimes poden arribar a -10º). Pluges abundants (que poden ser en forma de neu).

Soverato. Clima mediterrani. Temperatures mitjanes al febrer: Max: 15,1 Min. 8,1 Pluges ocassionals.

- Si l'alumne és posa malalt?
La família acollidora avisarà els professors locals i aquests a nosaltres. L'alumne serà portat a les instal·lacions mèdiques més properes per determinar el tractament a seguir. Per això és tan important disposar de la Targeta Sanitària Europea.

- Què passa si l'avió arriba amb retard?
En els viatges de tornada, si hi hagués retards pel que fa als vols, avisarem a l'institut de l'hora d'arribada. Com a pares, podran trucar a la consegeria perquè els informin dels horaris.

- Com puc comunicar-me amb el meu fill?
La comunicació entre pares i fills corre a càrrec d'ells mateixos. Possiblement la família amfitriona cedeixi amb gust el seu telèfon perquè els pares puguin trucar l'alumne, però convé que aquest ho sol·liciti primer. En el cas que portin mòbil, els preguem trucar als alumnes fora de l'horari escolar, tenint en compte les diferències horàries dels països:

Portugal: Una hora menys que a Espanya

Itàlia i Hongria: la mateixa hora que a Espanya

Estònia: una hora més que a Espanya.
Comments